Stook instrukties
Stookinstructie
Wij beginnen met het wegnemen van een misverstand: allesbranders!
Deze kachels bestaan niet!!! Dit is een verkeerd begrepen naam, die veel problemen veroorzaakt!
Tegenwoordig praten wij over multibranders. Multi wil zeggen: hout, kolen, turf en briketten. (en anders niets)
Dat zou men een allesbrander kunnen noemen!
Veel mensen hebben dit verkeerd opgevat en gooien van alles in hun houtkachel, van papier, plastic, schoenen, lege melkpakken tot luiers aan toe!
Deze troep geeft zoveel aanslag in de schoorsteen, dat een brand voorgeprogrameerd is. Tevens hebben de buren in de weide omgeving last van de stank die uit zo'n schoorsteen komt.
voor het aanmaken zijn er twee verschillende manieren, afhankelijk van het type kachel dat u heeft.
1 kachel met rooster:
Om een kachel met een rooster aan te steken gebruikt u een paar aanmaakblokjes die u centraal op het rooster legt. Daaroverheen wat kleinere stukjes aanmaakhout (geen hardhout) en dit steekt u aan.
Zorg ervoor dat u alle lucht toevoer openingen open heeft staan en een eventuele klep in de afvoer ook.
Sluit de deur en geef het hout even de tijd om vlam te vatten. Tevens wordt er zo voor gezorgd dat er een beetje trek in de schoorsteen opgewekt wordt.
2. kachel met een dichte stookbodem en de nieuwere hoog rendements kachels:
Leg een 2-3 aanmaak houtjes op de bodem,leg daar schuine nog een paar aanmaak houtjes overheen.
Nu legt u tussen de tweede laag een paar, 2-3 aanmaak blokjes, en dan als derde laag nog weer een paar aanmaak houtjes er schuin overheen.
Als het aanmaak hout lekker brand, en u al wat gloed op de bodem krijgt, leg dan wat grotere stukken hout er over heen (niet te groot ander verstikt het vuur) en het feest kan beginnen.
Zorg ervoor dat er een lekker heet en groot vuurtje in de kachel is gekomen voordat u de lucht inlaten gebruikt om het vuur te temperen. De kachel moet eerst warm worden om een optimale verbranding te realiseren.
Het beste brandt een kachel op driekwart tot vol vermogen,dan heeft hij de beste verbranding en het meeste rendement.
Hierbij wordt de warmte weer terug gekaatst van de wanden, wat een hogere temperatuur in het centrum van de kachel veroorzaakt.
Dit zorgt voor een optimale verbranding waarbij ook vergassing optreed, welke weer verbrand wordt, en zo een hoger rendement geeft.
Daarom is het belangrijk om de groote van een kachel van te voren goed te berekenen, naar de inhoud van het vertrek. Is een kachel te groot dan moet hij al vroeg getemperd worden en dan begint de onvolledige verbranding waardoor het glas vuil wordt en de aanslag in de pijp begint. Deze creosoot vorming is het begin van een mogelijke schoorsteenbrand.
Ook te nat hout geeft dit effect, laat gekloofd hout minimaal 3-4 jaar liggen om het goed droog te krijgen.(eiken mag wel 4-5 jaar liggen voordat het droog is) Optimaal is een vochtigheidsgraad van 15 % of minder. maximaal mag het 20% zijn, anders krijgt u te veel vocht in de kachel en het afvoer kanaal. met lekkage ten gevolg.
Gekloofd hout droogt ± een centimeter per jaar!
Laat het op een goed geventileerde plek drogen, onder een goed afdak, en niet meer dan twee houtblokken diep
De wind moet er goed doorheen kunnen blazen, terwijl de regen er niet te veel op moet kunnen vallen.